måndag 22 augusti 2016

Camilla Sten: En annan gryning - Bokomdöme

En annan gryning
Av Camilla Sten
Ordfront 2016
ISBN 9789170378591, Inbunden, 317 sidor

Camilla Sten debuterar med en dyster framtidsthriller om ett skrämmande totalitärt Sverige.

Landets innevånare är indelade i fem klasser där Klass A är de som har biologiska föräldrar samt mor- och farföräldrar som är svenskfödda. Dessa har inga restriktioner. Därefter är klassificeringen i fallande skala ner till Klass E som är utlandsfödda. Dessa har restriktioner enligt förordningen om tillgång till välfärd gällande sjukvård, tandvård, förskola, gymnasium, universitet, bostad kollektivavtal, försörjningsstöd och pension.

Bokens berättare är en ung flicka som heter Isa och romanen är skriven i första person presens. Det ställer stora krav på författaren men ger en högre närvaro. Camilla Sten lyckas alldeles utmärkt med detta, hennes fräscha språk skapar också ett ökat deltagande i handlingen. Läsaren får följa med.
Isa och hennes kamrater är på alla sätt en brokig skara som protesterar mot hur medborgarna i Sverige behandlas. De är övertygade om att det senaste valresultatet är riggat för att det styrande partiet ska få igenom sina segregeringsförslag mot folkets vilja.

Läsarna får följa gruppens samvaro, deras diskussioner och deras dagliga liv i större grad än spektakulära och dramatiska aktioner, även om sådant också förekommer. Överhuvudtaget är hela boken berättad i ett sympatiskt långsamt tempo.

Porträtten av Isa och de andra aktivisterna är det som ger boken kraft, märg och styrka. Allt sammantaget gör det Camilla Stens debut till mer än bara lovande.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Jan-Åke Eriksson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8