måndag 4 september 2017

Emelie Schepp: Pappas pojke - Bokomdöme



Pappas pojke

Av Emelie Schepp

HarperCollins Nordic 2017
ISBN 9789150924435, Inbunden, 396 sidor

Författaren har nu kommit fram till den fjärde delen om åklagaren Jana Berzelius i Norrköping. Jana är en komplex människa med många svarta hemligheter i bagaget. Hemligheter som hon egentligen vill slippa och absolut dölja till vilket pris som helst, hon skyggar inte ens från att ta människoliv. Hon är kall och beräknande, men emellanåt visar hon känslor som hon själv försöker förneka och bemästra.

Emelie Schepp är känd för att ha börjat som egenförläggare, och sedan efter viss succé blivit uppfångad av de etablerade förlagen. Hon har också två år i rad blivit utsedd till Årets Deckarförfattare i en omröstning bland läsare.

Hennes första bok ansåg jag vara hennes bästa, men denna kommer tveklöst upp i samma klass. Författaren är fenomenal på att konstruera snåriga intriger som är både spännande och komplicerade, överraskande och mångbottnade. Men samtidigt är det så att om man använder sig av en oärlig huvudperson måste man förr eller senare börja närma sig vägs ände, en slutuppgörelse. Den skymtar inte än.

En sexårig pojke ringer till sin pappa och berättar att en främmande man har tagit sig in i deras hem. Där befinner sig pojken med sin mamma. När fadern kommer till pojken möts han av en fasansfull syn, och pojken är borta. Ett skräckscenario naturligtvis. Poliserna Henrik Levin och Mia Bolander får ett fall som inte liknar något annat.

Jana blir personligt involverad. Samtidigt begär hennes ständige antagonist Danilo Peña att hon ska besöka honom i häktet. Han har en ständig hållhake på Jana som han försöker utnyttja. Hon får en stressig tillvaro med att bemästra Danilo och att arbeta med sökandet efter pojken som har försvunnit.

Författaren är skicklig på att hitta nya vinklar i serien om Jana. Samtidigt borde slutet på serien nalkas och ge Emelie Schepp chansen att ta sig an någon annan karaktär.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3