torsdag 19 oktober 2017

Mikael Strömberg: De förjagade - Bokomdöme



De förjagade

Av Mikael Strömberg

Lind & Co, 2017
ISBN 9789174619171, Inbunden, 304 sidor

Författaren har åstadkommit något så ovanligt som en historisk skräckthriller. Året är 1917 och åtta handplockade soldater skickas i december långt upp i Norrbotten. De har som uppdrag att leverera hemligt material till Ryssland.

Det är kallt, mycket kallt. Omständigheterna värmer inte heller. När de efter slit med hästar och slädar nått sin utpost finns ingen där. Lägret verkar lämnat. Så småningom hittar de spår som tyder på något annat än mänsklig närvaro. En mardröm börjar på med en kamp på liv och död.

Det är tänkt att vara spännande, men spänningen förtas lite av att karaktärerna är rejält karikerade. Den som är ond är ond, den som är förnuftig är förnuftig osv. Där finns en galning och en virrig proffessorstyp samt ett par muskelberg. De olika personerna är ganska enkelsidiga och därmed förutsägbara. Det ger ett lite naivt intryck.

De historiska kopplingarna är få. Att året är 1917 återspeglas mest av att svårigheterna är större, annars kunde romanen lika gärna ha tilldragit sig idag.

Intrigen är annars bra och hade som sagt varit ännu lite mer spännande om persongalleriet hade känts trovärdigt. Det tar också ett tag innan man börjar bli på det klara med vad som gömmer sig i skogen. Det håller en viss spänning uppe som gör att man ändå inte gärna släpper ifrån sig boken.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2