onsdag 23 augusti 2017

Lina Bengtsdotter: Annabelle - Bokomdöme



Annabelle

Av Lina Bengtsdotter

Forum 2017
ISBN 9789137149691, Inbunden, 318 sidor

Det här är en av årets mest omtalade debutanter, i alla fall i förväg. Trots att boken kom ut nu i sommar har den redan fått Crimetime Gotlands debutantpris, Specsavers Award. Och visst levererar författaren. Hon är tveklöst en av de nya friska fläktarna inom genren.

Lina Bengtsdotter är uppvuxen i Gullspång och har anammat devisen Gräv där du står. Även om hon nu har flyttat till Stockholm använder hon sin födelseort som bakgrund till en spännande historia. Det gör hon bra. Boken andas litet samhälle även om orten växer och börjar närma sig 2 000 innevånare. (Kommunen har över 5 000) Författaren beskriver Gullspång med kärlek och en del humor. Orten vill vara lite mer än den i själva verket är och de som bor där har lite storstadskomplex.

Kriminalinspektören Charlie Lager, som författaren född i Gullspång, arbetar som utredare i Stockholm på Nationella operativa avdelningen. Hon heter egentligen Charline. En ung flicka, Annabelle, försvinner från Gullspång och Charlie och en kollega skickas dit vilket gör henne lite tveksam. Hon har inte bara goda minnen från sin barndom. Parallellt med utredningen konfronteras hon med sin egen barndom och det är inte bara angenämt.

Med små medel lyckas författaren försätta läsaren i ett andlöst tillstånd. Bara hennes språk gör det nervkittlande, och det utan att det någonsin bli riktigt actionfyllt. Det finns ett språkligt driv som är mycket imponerande, och gör det svårt att lägga ifrån sig boken. Det verkar som det ruvar hemligheter i varje hörn i Gullspång. Fokus är främst på ungdomarnas liv och där har Lina Bengtsdotter lyckats bra. De är träffsäkert gestaltade.

En författare som besitter en sådan förmåga redan vid första romanen kommer säkert att låta tala om sig framöver. Det ser jag fram emot.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2