tisdag 1 augusti 2017

Stefan Spjut: Stalpi - Bokomdöme



Stalpi

Av Stefan Spjut

Albert Bonniers Förlag 2017
ISBN 9789100143565, Inbunden, 367 sidor

Normalt är det här en typ av bok som jag inte tycker om. Någon form av skräck med övernaturliga inslag och en kriminalgåta involverad. Man kan naturligtvis inte göra ett deckarmysterium med sådana inslag, eftersom allt går att förklara med nästan vad som helst.

Men i det här fallet gör jag ett undantag. Stefan Spjut skriver så bra och engagerande. Hans norrländska, samiska miljöer är magiska. Även om här finns troll och djur som inte är djur utan bara varelser. Varelser som skrämmer, som manipulerar och tar över.

Susso och Diana är barndomskamraterna som kommit ifrån varandra. När Diana åker till Susso efter många år dras hon in i en våldsam karusell av märkliga händelser och mycket ond och bråd död. Men Diana ger inte upp. Hon vill rädda Susso från den värld hon har hamnat i.

Sussos mamma är handlingsförlamad. Lennart Brösth, barnarövare och sektledare rymmer från psyket och Gudrun tror att han är ute efter henne. Kanske via Susso.

Boken knyter an till författarens första bok Stallo, men kan läsas fristående. Mycket kretsar kring vargar och Stalpi är ett av många samiska ord för det djuret.

Trollens värld är hemsk och Stefan Spjut beskriver den på ett sätt som skrämmer läsaren att fortsätta. Nyfikenheten blir större än rysningarna. Det är inte utan att man tittar ut genom fönstret ett par extra gånger efter mörkrets inbrott.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Sofia Runarsdotter

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2